tirsdag 28. september 2010
Forskningsdagene på kjøkkenet
Snekkere, murere, gipsmakere og malere kommer og går. Og ennå har ingen sett elektrikeren!
Hvorfor? Hvorfor i all verden begynte vi på dette? Vi hadde da et helt brukbart tak fra før......
Gutterom og kontor er tømt. Skuffer og skap er renset for innhold. Stuene er fylt til randen av hyller, skrivebord, bøker, løse kvitteringer, fakturaunderlag og bilag på avveie. Bukser, sokker og sko. For ikke å snakke om lego. Har noen av dere en anelse om hvor mange legobrikker det er plass til på et gutterom på 25 kvadratmeter?
Vi snakker enorme mengder!!! Giga-Mega-Stratosfæriske kvantum!
Det er livsfarlig å bevege seg i stua. Onde skikkelser fra Star Wars og Harry Potter figurer ligger klare til angrep under stuebordet, Indiana Jones svinger seg i taklampa og Rock Raiders er i ferd med å jevne stereoanlegget med jorda. I peisen står gorillaen fra kamerat Sjur og brøler høylydt. Og aller innerst står pc-en der bildene lastes opp..........Dit inn våger jeg meg ikke så ofte. Faren for beinbrudd er overhengende!
Men helt gitt opp har jeg ikke. I slutten av september hvert år er det Forskningsdagene, en rekke arrrangementer landet rundt som er spennende for vitebegjærlige store og små. I Oslo var det Ungforsk i helgen, et spennende arrangement der små forskerspirer kan prøve ut mye og lære mangt og meget.
Vi fortsatte forskningen hjemme på kjøkkenet der følgenede hypotese måtte testes ut:
"Mamma, vet du hva? Jeg tror det går det an å lage cookies med M i!"
B. på 10 er opptatt av mat og matlaging. Ofte disker han opp med lekre salater, lunjser eller fristende tapassnacks til husets øvrige beboere. Og jeg synes det er gøy når han vil eksprimentere på kjøkkenet. Slikt blir det matglede av. For ikke å snakke om:
MMMMEGET GODE SMÅKAKER
15 småkaker
100 g mel
50 g store havregryn
50 g brunt sukker
1/2 ts bakepulver
100 g smeltet smør
1 egg
150 g M, grovhakkede
Litt salt
Blant alt det tørre og ha i grovhakket M. Bland inn smeltet smør og et lett sammenpiskt egg.
Bruk en skje til å sette små topper på en bakepapirkledd stekeplate. Klapp lett ned. Stek på 180 grader 12-14 min. Avkjøl på rist.
Sett så sammen et testpanel av små og store kakespisere.
Og smak.
Forsøkets konklusjon: Ja det går an å lage cookies med M i.
Men du verden som det ser ut på kjøkkenet etterpå.......
onsdag 22. september 2010
Matpakke for store gutter og annet folk
Men, ingen regel uten unntak. På slutten av forsommeren fikk jeg og flere andre bloggere en henvendelse fra "Opplysningskontoret for frukt og grønt" om å være med å promotere frukt og grønnsaker i hverdagen. En henvendelse jeg takket ja til med entusiasme.
Helsedirektoratet anbefaler at vi spiser minst 5 om dagen. Det vil si 5 porsjoner med frukt og grønnsaker, med ca en halvdel av hver. Hva som er en porsjon kan illustreres med ”en håndfull”. For en voksen kan det for eksempel være en middels stor grønnsak eller frukt, en kopp bær, en liten bolle blandet salat eller 1,5 dl ferskpresset juice. Barn får noe mindre porsjoner, og variasjon er like viktig her. At frukt og grønt er viktig for alle, både små og store kan du lese mer om på dette nye nettestedet.
I løpet av høsten vil det bli fokus hvordan vi kan øke inntaket av frukt og grønt i vårt daglige kosthold. Dette kan du følge på Facebook her.
Første tema ut er matpakker. Hvordan kan vi bruke frukt og grønnsaker til å gjøre matpakker mer spennende og næringsrike.
Trine har laget noen fantastisk morsomme matpakker for de minste. Følger du hennes forslag tømmes matboksen i rekordfart. Og har du gode forslag til matpakker kan du være med på årets store matpakkekonkurranse her.
Husets egen matpakkespiser er 10 år og lider for øyeblikket av en sterk aversjon mot alt som er "barnslig", ihvertfall sånn i offentlighet. Han har dessuten litt "franske vaner". I vår lille landsby serveres tre retters varm lunsj på skolen hver dag, og menyen slåes hver uke opp på rådhuset slik at man kan unngå å servere det samme hjemme. Så derfor synes han statsminister Jens Stoltenberg burde skamme seg som ikke sørger for varm mat til alle skolebarn i Norge. Et lite side spor: (For ikke å snakke om byråden for skole i Oslo, som ikke vil bevilge penger til vedlikehold av skolens svømmebasseng som nå må stenge......."Han er dum, han mamma! Vet han ikke at barn drukner når de ikke kan svømme?")
Så nå bør Norges politikere passe seg, den oppvoksende slekt skal snart stemme.......
Men altså, den unge herren skal ha seg frabedt barnsligheter i matboksen. Her skal det være kule saker for råtøffe gutter. Dessuten vil han sågjerne ha varm mat til lunsj en gang i blant......
Og da får han
MIN SPANSKE VENNINNE ROSAS TORTILLA
Løk i tynne ringer
Poteter i tynne skiver
Egg
Salt og nykvernet hvit pepper
Olivenolje
Poteter og løk surres møre i rikelig med olje. La det renne av i dørslag. Pisk eggene lett sammen, ha i salt og pepper og bland inn poteter og løk.
Jeg lager ferdig blandingen kvelden i forveien og lar den stå i kjøleskapet. Steker tortillaen mens vi spiser frokost. Pakker den inn i dobbel lag alufolie slik at den holder seg varm til spisepausen.
Og så sender jeg med litt oliven, små gulerøtter og kanskje litt revet salat.
Og andre ganger er det kald mat som står på menyen:
HELT RÅ BAGUETTER
Du trenger
Grove baguetter
Smør
Dijonsennep
Roastbeef
Osteskiver
Gulrot
Tomater
Salat
Skjær et snitt i baguetten, men ikke del den helt over. Smør begge side med smør, deretter et tynt lag sterk sennep/dijon sennep. Skrell og skjær gulrot i tynne staver. Del tomatene i tynne båter. Legg to skiver roastbeef på hverandre, så en osteskive, legg på salat, tomat og gulrotstaver og rull sammen. Legg salat i baguetten, og fyll med roastbeefrullene.
Og dersom jeg vil overraske med noe som går ned på høykant kan det bli en:
SUPERDUPER MATPAKKEKarbonadedeig, kjøttdeig eller kyllingkjøttdeig etter smak.
Pitabrød
Hjertesalat
Gulrøtter
Slangeagurk
Oliven
Cherrytomater
Saus av:
Matyoghurt
Creme fraiche
Mild sennep
Gressløk
Stek små kjøttboller av kjøttdeigen. Dette gjør jeg jo kvleden før da.....sammen med sausen. Bland gjerne inn litt hakkede urter, oliven eller sur agurk. Det setter fin smak. Skrell og del gulrøttene i staver. Del agurk i staver. Rør sammen ingrediensene til sausen, smak til med sennep, salt og pepper.
Skjær et snitt i toppen av pitabrødet, og fyll med salatblader, gulrotstaver, agurkstaver, og kjøttboller. Pynt med oliven og cherrytomat. Jeg pleier å binde pitaen sammen med en koketråd og pakker den i aluminiumsfolie. Sausen har jeg i et lite glass med lokk. Sånn at det kan "serveres" friskt og delikat og ikke blir klissete.
tirsdag 14. september 2010
Problem både her og der
Atskillige timer har gått med til detektivarbeid. Heldigvis var jeg en ivrig krimleser i min barndom, Frøken Detektiv, Hardyguttene og Agathe Christie har lært meg et og annet om sporfinding og kjeltringer........
Med lupe har jeg trålet HTML-koder, Blogger Help forum, og andre steder hvor løsninger har vært å finne. Internett har vært gjennomsøkt i jakten på skurken. Som viste seg å være en "besøksteller" fra Clubstat.com. Synderen er nå forvist for alltid, bloggen ser ut til å være i normal gjenge igjen. Puh!
Så tusen takk til alle som har sendt meg mailer om problemet, flott at man blir gjort oppmerksom på slikt.
Men, problemene stoppet ikke der. På hjemmefronten har det og vært trøbbel. Vår høyt skattede komfyr ga stille opp livsånden. Etter 15 års trofast kulinarisk tjeneste sa den takk for seg en sen fredags kveld etter pizzaen. Styringsenheten sluttet å kommunisere med oss og livsgnisten sluknet i begge stekeovnene.
Vi har lett med lys og lykte for å finne ny komfyr. Intet har vært uprøvd, alle merker har vært vurdert, men så langt har vi ikke funnet en arvtaker som matcher vår kjære komfyr i funksjonalitet og utstyr. Så nå har vi valgt å reparere vår gamle komfyr, til tross for advarsler om at "det ikke lønner seg".
Men ærlig talt: Vi snakker tross alt om et kjært familiemedlem her........
I mellomtiden har vi levd av platestekt/kokt mat alene. Og det midt i eplekakesesongen! Til slutt ble savnet for sterkt.......Vi måtte ha eplekake om vi så skulle spise den rå. Og det gjorde vi!
EN SLAGS EPLEKAKE
Til 6
Epler med smak
gjerne Discovery e.l.
Sukker, helst brunt
Fersk revet ingefær
Litt vann
Litt sitron
2 Eggehviter
1/2 vaniljestang
1/4 dl vann
1 1/2 dl sukker
Kjeks
Karameliserte pistasienøtter
Som du finner oppskrift her
Skrell, del i biter, og kok eplene møre med sukker og litt vann. La fersk revet ingefær etter smak koke med. Smak til med litt sitronjuice. Avkjøl.
Marengstopp:
Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Ha sukker, vann, vaniljestang og frø i en kjele og kok til alt løser seg opp. Ikke rør i blandingen. Mål temperaturen, jeg bruker et elektronisk steketermometer.
Stivpisk egghvitene. Når sukkerblandingen når 122 grader helles denne i en tynn stråle i de stivpiskede egghvitene mens du pisker med mikser hele tiden til blandingen avkjøles.
Ha eplemosen i glass, dekk med knust kjeks og grovhakkede karamelliserte pistasienøtter. Ha på et romslig lag med marengsmasse. Du kan gjerne bruke sprøytepose, eller gjøre latmannsvarianten med skje.......som meg.
"Brenn" marengsen gylden med en creme brulè brenner. Og lat som du spiser eplekake.
søndag 12. september 2010
Fiskelykke
Og de "krøllene" smakte aldeles fortrefflig nå de ble dampet i hvitvin. Og fikk følge av grillstekt uer, fersk fra "Tjuholmen Sjømagasin", smørsaus smakssatt med sennep og stekte potetbåter.
mandag 6. september 2010
Et sommerminne
For eksempel opplasting av sommerferiens mange foto. Et gjensyn med herlige late dager. Lange lunsjer, gode dufter og vakre farger. Solens spill gjennom løvverket en tidlig morgenstund.
Landskap med fullastede vinranker, bugnende frukttrær og blomstrende lavendelåkre. Hvor bier, humler og nydelige sommerfugler henter sin nektar.
Fordi råvarene er av første klasse. Flotte grønnsaker, tomater fulle av smak, urter som får hente sin kraft fra solen. Her trenger man ikke være superkokk, naturen sørger for smaken.
I dag vil jeg dele et lite sommerminne: som passer fint både til forrett, som lunsj eller en liten kveldsrett:
SOMMERMINNE FRA PROVENCE
Fersk Mozarella av bøffelmelk
Små runde auberginer
(hvis du ikke finner det,
kan du bruke en vanlig)
Tomater med masse smak
Basilikum/persilleolje:
Oppskrift finner du her Nykvernet pepper
Til pynt:
Ringer av vårløk eller purre
En kvist frisk basilikum
Grønnsakshandleren på "hjørnet mitt" her i Oslo har fine små runde auberginer. Får du ikke tak i disse bruker du en vanlig aubergin.
Del auberginen to på langs, salte og pepre litt og legg med snittflaten ned i ildfast fat med litt olje i. Bak i ovnen på 180 grader til den er mør. La avkjøle.
Og så er det bare å legge opp, gode tomater, en halv aubergin eller en god tykk skive, topp med en halv bøffelmozarella, ringle over urteolje, litt pynt og et skikkelig drag med pepperkverna!
søndag 5. september 2010
When you`re feeling blue........
Heldigvis har vi funnet en effektiv medisin. Hjemmelaget pizza av den tynnbunnende italienske typen og en flaske god rødvin foran peisen.
Og så selvfølgelig etterfulgt av den søte prikken over i-en. En fristende liten dessert. Og siden vi er inne i den altfor korte frukt og bærsesongen, gjerne noe med bær.
Som dette lille blåbærglasset. På en av våre mange soppturer i Maridalen fikk årets siste blåbær bli med hjem. Mange var de ikke, men de var søte og gode, og akkurat nok til tre små desserter som kurerte søndagens mismodighet.......